Żurek (Zsurek) és bigos

Żurek (Zsurek)

Savanyítás:
 

10 dkg rozs liszt
4 dl forralt víz
egy darabka barna kenyérhéj
3 gerezd foghagyma

A lisztet tegyük agyag edénybe vagy üvegbe és öntsünk rá 4 dl meleg, forralt vizet. Tegyük hozzá a kenyérhéjat és a foghagymát. Pár napig meleg helyen hagyjuk állni. A kész żurek (zsurek) szaga és íze jellegzetesen savanykás.

Maga a leves:

2 l füstölt húsos levesalap
ízlés szerint żur

1 babérlevél, 1 csipet majoránna, bors, szegfűbors
15 dkg tejföl
25 dkg fehér kolbász
2 keményre főtt tojás

A fehér kolbászt megfőzzük forró vízben. A leves alapba beleöntjük a żurt és a fűszereket, felforraljuk. A tűzről levéve hozzáadjuk a tejfölt. A tányérra tesszük a kolbászt, 2-3 darab tojást, ráöntjük a levest. Külön tálaljuk a főtt krumplit.


 Bigos

12 FŐ RÉSZERE

Hozzávalók Mennyiség
Savanyú káposzta + fejes káposzta (fele-fele) 4 kg
Hús – több fajta (marha, sertés) 1,6 kg
Kolbász 1 kg
Füstölt húsos szalonna 0,6 kg
Zsír 20 dkg
Aszalt szilva 0,4 kg
Szárított erdei gomba 12 dkg
Hagyma 2 db
Borókabogyó 24 db
Vörös bor (száraz) 1 pohár
Fűszerek: só (mérséklet mennyiségű, inkább végén hozzátenni), őrölt bors, fekete bors (24 db), szegfűbors (12 db), babérlevél (pár db) Ízlés szerint

Egy óráig, gyakran keverve, külön főzzük az apróra vágott savanyú és fejes káposztát, beáztatott és szeletelt gombával ( levéllel együtt) és fűszerekkel. A kockára vágott húsokból pörköltet készítünk (külön-külön), a kolbászt kockára vágva megpirítjuk, a szalonnát kisütjük és a zsiradékában az apró kockára vágott hagymát megpirítjuk. Mindezt hozzá tesszük az előkészített káposztákhoz és gyakori keverés mellett, puhára főzzük. Főzés közben hozzá tesszük a bor felét (a másik felét a főzés utolsó fázisában).