Placki ziemniaczane - tócsni

A közismert, archaikusan kárpátokkörnyéki étel a gyarmatosítás legpozitívabb eredménye. Tócsni Lepcsáng néven már saját oldala van a Facebookon, de a Wikipédia is soraiban tudhatja. A szerencse folytán már előkerült a lengyel testvéri szál is. Annak idején Zakopánéban a kedvenc talponállónkban a kedvenc élelmünk volt a sör-tócsni páros, papírtálcán adták 1:3 arányban, 3 fogás már egy kiadós ebéd volt.

Családunk kedvenc étele 3 éhes személyre:

  • 1,5 kg krumli
  • 1 fej fokhagyma
  • 15 dkg liszt
  • 1 evőkanál só
  • ízlés szerint őrőlt bors

A krumplit ledaráljuk, a fokhagymát belereszeljük, majd a megadott hozzávalókkal összekeverjük.

Egy átlagos serpenyőben 5-10 mm vastag olajban kisütjük. Célszerű egy evőkanálnyi masszából csinálni a lepénykéket, így jobban átsül, és könnyebb forgatni is. Gyors étel, de fokozott szomjúságérzetet okoz, amely legyőzéséről gondoskodni kell: tea, borostea, forraltbor, sör, ásványvíz fogyasztása javallott!